Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed
00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.p
l!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!news.tpi.p
l!not-for-mail
From: Ikselka <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Puree z grochu - do golonki.
Date: Mon, 31 Mar 2008 23:45:18 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 24
Message-ID: <1eokqhw2y2kw8$.o2u0srrr1dc5.dlg@40tude.net>
Reply-To: e...@o...pl
NNTP-Posting-Host: bmj216.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1207000198 13575 83.28.229.216 (31 Mar 2008
21:49:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 31 Mar 2008 21:49:58 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311973
Ukryj nagłówki
25 dag żółtego grochu łuskanego suszonego
3-4 niewielkie ziemniaki
5 łyżek przecieru z jabłek - niesłodzonego (ja mam taki w słojach, do
szarlotki, w razie braku świeżych jabłek świetnie nadaje się do kaczki,
ryżu zapiekanego i innych celów - nie słodzę, bo po co, kiedy można
stosownie do potrzeb słodzić albo nie dopiero w momencie przyrządzania)
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 rozgnieciony ząbek świeżego
sól do smaku
Umyty, namoczony na noc groch zupełnie rozgotować, aż się będzie rozpadał,
ogrzewając po zawrzeniu długo, ostrożnie i pomału, aby nie przypalić, lecz
odparować prawie całą wodę - często mieszać.
W tym czasie ugotować obrane ziemniaki do ekstra miękkości (aby się prawie
rozpadały), odcedzić, dobrze odparować, pognieść gorące, dodać do grochu
razem jabłkami, czosnkiem, solą do smaku - wszystko jeszcze razem pognieść
tłuczkiem na masę, podgrzewając w tym czasie na maleńkim ogniu, aby się nie
przypalało - smaki w cieple dobrze się wymieszają.
Podawać do gotowanej z warzywami golonki.
To puree jest ciekawsze i delikatniejsze w smaku, niż z samego grochu.
Zadziwiająco dobrze się komponuje z golonką. I o dziwo - nie daje sensacji
po-grochowych. A kiedy jest go za dużo, można dodać ubite na pianę jajo i
usmażyć pyszne, malutkie placuszki do piwa :-)
|