Data: 2008-04-01 00:59:40
Temat: Re: Puree z grochu - do golonki.
Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
> To puree jest ciekawsze i delikatniejsze w smaku, niż z samego grochu.
> Zadziwiająco dobrze się komponuje z golonką. I o dziwo - nie daje sensacji
> po-grochowych. A kiedy jest go za dużo, można dodać ubite na pianę jajo i
> usmażyć pyszne, malutkie placuszki do piwa :-)
Jak chcesz porównać to swoje pure z naprawdę wysokiej klasy - przejedź
sie do Pułtuska, bar restauracyjny "Magdalenka" w rynku - jeśli twoje
jest lepsze to gratuluję, gościa z "Magdalenki" niełatwo przeskoczyć w
golonce z grochem...
A sensacje po grochu to biora się stąd że groch w łupinie zawiera cukry
zupełnie nieprzyswajalne dla człowieka - stanowią one znakomita pożywkę
dla bakterii gnilnych w przewodzie pokarmowym. Wystarczy groch wstępnie
obgotować, odlać i dalej gotować w następnej wodzie żeby sensacji nie było.
--
darek
|