Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Autorski przepis na rosół
Date: Sat, 14 Apr 2012 20:27:38 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 43
Message-ID: <jmcfik$dh9$1@news.icm.edu.pl>
References: <jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl> <jmbut9$t3s$1@inews.gazeta.pl>
<jmc2js$gks$1@inews.gazeta.pl>
<1d4ya9856vjrq$.xoxsx7qaqxe3.dlg@40tude.net>
<jmc66f$fsi$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aeaq167.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1334428053 13865 79.186.16.167 (14 Apr 2012 18:27:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Apr 2012 18:27:33 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:11.0) Gecko/20120327 Thunderbird/11.0.1
In-Reply-To: <jmc66f$fsi$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344840
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-04-14 17:47, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-04-14 17:23, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 16:46:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Dnia 2012-04-14 15:43, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Użytkownik "jerzy.n"<d...@p...fm> napisał w wiadomości
>>>> news:jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl...
>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>> Lucyna Cwierczakiewiczowa 365 obiadów:
>>>> Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę; na lżejszy,
>>>> czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania
>>>> zalać
>>>> świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na
>>>> bardzo
>>>> wolnym ogniu bez szumowania. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania,
>>>> przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać
>>>> łyżką
>>>> zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i
>>>> pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość
>>>> starannie zebrać, gdyż jest niestrawna, rosół posolić, włożyć
>>>> włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów
>>>> pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w
>>>> całości, z łupiną pierwej na blasze lub pod blachą upieczoną, jeden
>>>> lub
>>>> dwa suszone grzybki
>>>
>>> Zadziwiające, nieprawdaż Ikselko, kucharko polska?
>>
>> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje.
>> Niemniej
>> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
>> widzisz może?
>
> "> Czosnku ząbek. Suszony grzybek.
> Chba Ci sie z żurkiem pomylił ten rosół."
>
> Widzisz tu ziele, aniele?
A pocierpieć w imię stadności to już się nie chce, hę?
Ewa
|