Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bigos dla Iwanosa Re: Bigos dla Iwanosa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Bigos dla Iwanosa

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-21 07:11:15
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2015-02-20 o 16:33, Jarosław Sokołowski pisze:

> Na odrębne zbadanie zasługuje sprawa, skąd oni ten kwas chlebowy brali.
> Zagryzali podpłomykiem, więc może kwas też był podpłomykowy? To nie tylko
> kwestia nazwy. Podpłomyk przaśny, czyli niezakwaszany i nie fermentowany.
> Tak szybko i łatwo kwasu się z tego nie uzyska, technologia musiała być
> inna niż dzisiaj.

Sądzę, że zadziałał jak zawsze przypadek, może im wpadły do mąki jakieś
jagódki, sfermentowało razem? Może to było coś w rodzaju podpiwka na
przypadkowych drożdżach, a potem już poleciało?

> Młodsi już tej tęsknoty dojmującej nie rozumieją wcale. Pomidory dostępne
> są przez cały rok. Ale my jeszcze pamiętamy, że były okresy w roku, kiedy
> dostępny asortyment rzeczy jadalnych kurczył się. Sezonowość w kuchni
> została, ale dotyczy już głównie akcentów przyjemnościowych, fanaberyj
> smakowych. Przednówka nie ma, nie tylko w tym sensie, że głodno, ale że
> nudno. Kiedyś się zdarzało, że chłop na przednówku zmuszony był zaciukać
> swoją qrę ulubioną -- dzisiaj może uprzyjemnać sobie życie choćby mrożonkami.

Sezonowe mimo zmniejszenia się świata są nadal czereśnie i wiśnie, dla
mnie niezastąpione smakowo. I dobrze, że sezonowe. Poziomki. Truskawki
też, mimo ich obecności w sklepach niemal całorocznej. Pewnie to są
fanaberie, ale dobrze, że są - jakaś pozostałość w roku kulinarnym po
dawnych czasach.
A z drugiej strony, coraz bardziej popularna staje się restauracyjna
kuchnia sezonowa, czyli powrót do korzeni, by nie napisać, korzonków. I
bardzo dobrze, że tak się dzieje.
--
B.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.02 Qrczak
21.02 bbjk
21.02 XL
21.02 XL
21.02 Qrczak
21.02 Jarosław Sokołowski
21.02 Pszemol
21.02 Jarosław Sokołowski
21.02 bbjk
21.02 bbjk
21.02 Jarosław Sokołowski
21.02 FEniks
21.02 Jarosław Sokołowski
21.02 Qrczak
21.02 FEniks
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem