Data: 2015-02-21 14:47:53
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-02-21 13:37, obywatel XL uprzejmie donosi:
> Dnia Sat, 21 Feb 2015 08:58:57 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2015-02-21 07:11, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2015-02-20 o 16:33, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>
>>>> Na odrębne zbadanie zasługuje sprawa, skąd oni ten kwas chlebowy brali.
>>>> Zagryzali podpłomykiem, więc może kwas też był podpłomykowy? To nie tylko
>>>> kwestia nazwy. Podpłomyk przaśny, czyli niezakwaszany i nie fermentowany.
>>>> Tak szybko i łatwo kwasu się z tego nie uzyska, technologia musiała być
>>>> inna niż dzisiaj.
>>>
>>> Sądzę, że zadziałał jak zawsze przypadek, może im wpadły do mąki jakieś
>>> jagódki, sfermentowało razem? Może to było coś w rodzaju podpiwka na
>>> przypadkowych drożdżach, a potem już poleciało?
>>
>> IMO w kuchni nowe jest dziełem przypadku, nudy lub szaleństwa kucharza.
>> Chleb na zakwasie też wziął się skąd jakoś gdzieś.
>> A poza tym skoro nasi przodkowie żarli żur, to i do kwasu chlebowego
>> mieli pełne prawa.
>
> Setnie się ubawiłam czytając te poważne (serio??? - aż nie wierzę)
> dywagacje: "skąd oni ten kwas brali", "kwas podpłomykowy", "jagódki
> wpadły", "technologia musiała być inna" :-D
> W NASZEJ strefie klimatycznej pałeczki kwasu mlekowego ot tak sobie żyły i
> żyją wszędzie, unosząc się nawet z kurzem - są wszędzie, osiadają gdzie
> chcą i nawet gdzie nie chcą. W zakwasie chlebowym w związku z tym kiedyś
> też były od razu, wymagając tylko namnożenia - dziś, przy wyższym poziomie
> higieny wytwarzania żywności (technologia, pakowanie) ewentualnie szczepi
> się czymś, co je zawiera w większej ilości, wręcz produkuje się czyste
> kultury tych bakterii i zamyka w tabletkach lub fiolkach.
> Ale się ubawiłam :-D
Nie wiem, jak Jarek i Basia, ale ja to zawsze poważnie. Co najmniej
śmiertelnie.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|