Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bigos dla Iwanosa Re: Bigos dla Iwanosa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Bigos dla Iwanosa

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-22 18:18:07
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Sun, 22 Feb 2015 18:14:10 +0100, XL napisał(a):

> Dnia Sun, 22 Feb 2015 18:01:09 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia 2015-02-22 15:40, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
>>> Pani Ewa napisała:
>>>
>>>>> Kotlet panierowany, to ja podejrzewam, że w związku ze społecznym
>>>>> zapotrzebowaniem na kuchnię polską.
>>>>
>>>> Gdybyż to była kwestia promowania tzw. kuchni polskiej, nie miałabym nic
>>>> przeciwko. Chętnie zjadłabym czasem _porządnego_ bigosu, czy pierogów
>>>> (czego sama nie robię, bo nie ma na to w domu amatorów). A ten kotlet to
>>>> zwykle i tak pierś kurzęca panierowana i jest to jeszcze
>>>> najbezpieczniejsza potrawa, bo chodliwa. Widać w tych przybytkach
>>>> podpatrywanie obcego, ale chyba z daleka przez lornetkę, bo np. jako ser
>>>> smażony podają kawał panierowanego żółtego beznadziejnego sera z bloku
>>>> (czy to w ogóle ser był, można się obawiać), który smakuje jak stara
>>>> podeszwa (proszę nie pytać o szczegóły, to porównanie na zasadzie
>>>> zapachu gotowanych skarpet/onuc u Trybuna). Czy naprawdę tak trudno w
>>>> daniu, które kosztuje około 20zł, dać jako wsad zwykły camembert z Turka
>>>> po 3zł za sztukę?
>>>> Dlatego nie doszukiwałabym się w tej beznadziei kulinarnego patriotyzmu.
>>>> Według mnie to jest brak zamiłowania do kuchni i zwykła pazerność.
>>>
>>> Tak właśnie w praktyce wygląda kulinarny patriotyzm i zamiłowanie do
>>> kuchni polskiej. Kanonicznym jest w niej kotlet w panierce. Co on ma
>>> w środku -- to już nieistotne, bo i tak nie widać. Może być świnia,
>>> może być kura. Bezpieczna potrwa, ludzie wezmą, bo znają. Najwyżej
>>> będą narzekać, że coś on nie taki -- co też przecież należy do polskiego
>>> kanonu. A gdyby tak ich zapytać o najbardziej utęsknione, najbardziej
>>> polskie danie kuchni polskiej, może paść odpowiedź "krupnik, taki jak
>>> babcia Hala robi", "gołąbki, takie jak ja robię", albo coś podobnego.
>>
>> Mnie to w ogóle zdziwia, że schaboszczak jest tym najbardziej
>> reprezentatywnym polskim daniem.
>>
>>> Vyprážaný syr, to kuchnia słowacka. On tam był od zawsze. Nic mi nie
>>> wiadomo, by beznadziejność należała do kanonu, ale to co mi tam dawano,
>>> zawsze było panierowanym plastrem żółciocha. Aż postanowiłem sprawdzić,
>>> czy mnie ktoś tyle razy nie oszukał:
>>>
>>> http://en.wikipedia.org/wiki/Vypr%C3%A1%C5%BEan%C3%B
D_syr
>>>
>>> A więc jednak nie. Tam naród zachowawczy, do swych tradycji przywiązany.
>>> Skąd pomysł z camembertem? Nie mam tak silnej lornetki, by zobaczyć,
>>> czy ktoś gdzieś tak nie robi. Pani ma bliżej, więc poproszę o pomoc
>>> w poznaniu. Któryś z naszych na to wpadł? Słowacy się przemogli? Może
>>> Czesi zrobili aksamitną rewolucję przy wyprażaniu sera?
>>
>> Czechów bym nie podejrzewała. U onych smażony ser jadałam taki, jak na
>> załączonym obrazku.
>> Myślę, że dla sprawy kluczowe może być to: "usually Edam or Emmental".
>> Jak znam przedsiębiorczość polskich "restauratorów", elementem
>> opanierowanym może być zaś takie cuś:
>> http://sceptyczny.pl/zakupy-w-lidlu-produkt-ser-sero
podobny-typ-hollandais/
>
> Z komentarzy: "dobry dla ludzi , którzy nie moga białka zwierzęcego"
> ...poza klejem z kopyt, he he :-]
>
>> BTW interesująca ikonografika w interesującym nas temacie:
>> http://www.senior.pl/img0a526205-ec82-a6f0.png
>
> 15,1% kieruje się "wystrój lokalu"...

Coś w stylu "państwo Marchewka" w "wykonie" znanego z tępoty umysłowej
aktora, prezentera w pewnej idiotenzgaduli.

--

XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.02 Jarosław Sokołowski
22.02 Qrczak
22.02 XL
22.02 Qrczak
22.02 Jarosław Sokołowski
22.02 FEniks
22.02 Jarosław Sokołowski
23.02 bbjk
23.02 bbjk
23.02 Jarosław Sokołowski
23.02 Jarosław Sokołowski
23.02 bbjk
23.02 bbjk
23.02 Jarosław Sokołowski
23.02 Jarosław Sokołowski
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem