Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me> <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
<5c349b84$0$485$65785112@news.neostrada.pl>
<g...@m...uni-berlin.de>
<5c35004d$0$488$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@v...com>
<5c371be4$0$486$65785112@news.neostrada.pl>
<q17ae3$347$1@node2.news.atman.pl>
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Date: Thu, 10 Jan 2019 19:43:04 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Lines: 39
Message-ID: <5c379249$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.44.231
X-Trace: 1547145801 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 497 37.47.44.231:18973
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381718
Ukryj nagłówki
>> Dolewając wody, zimnej, nie spowodujesz mocniejszego ugotowania farszu,
>> nawet jeśli był on surowy.
>> Na pewno zaś zwiększy się końcowa ilość glutenu.
>> Niedawno w TV, w geograficznym filmie o Chinach ("Na jedwabnym szlaku" -
>> zdaje się) , podali że oni bardzo lubią wszelkie kremy.
>> Żarcie ma się jak rozumiem ciągnąć.
>> Dlatego lubią gluten i rozgotowanie.
>>
>
> Nie wytrzymałem i odpowiem krótko - ale pieprzysz głupoty...
> Nie ma, nie było i nie będzie NIGDY kuchni chińskiej.
> To co jest znamieniem kuchni kantońskiej nie będzie nim w kuchni
> szanghajskiej. Nie chce mi sie wyliczać ale jadłem i próbowałem (na
> miejscu) kilkanaście co najmniej kuchni regionalnych (a region to tak z
> pół naszej milutkiej i malutkiej Europy.
> A za rozgotowane a dokładniej rozparzone pierożki won kucharz popełnia
> zawodowe samobójstwo. Zaznaczam pan kucharz, kobiety do mycia garów...
Sam piepszysz głupoty.
Może w twoim malutkim rozumku się nie zmieści, że wraz z rozwojem
cywilizacji
zmienia się świat. I tak jak zmienia się kuhnia polska, tak zmienia się i
kuhnia Chińczyka.
Zmiana polega między innymi na akceptacji samego Chińczyka, nawet jak jest z
innego, mniejszego kraju, np. Wietnamu,
że jest postszegany w Europie jako Chińczyk.
Analogicznie z kuhninią.
Jak idzies z do baru do CHińczyka, to mało prawdopodobne, że bedzie tam
CHińczyk, ale bardzo prawdopodobne, że będzie tam skośnooki. Za to jedzenie
"U CHińczyka" będzie prawdopodobnie podobne i w Warszawie, i w Wołominie, i
w Krakowie.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
|