Data: 2019-01-11 19:27:59
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:5c38bdc5$0$520$65785112@news.neostrada.pl...
> Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> wrote:
>> On 2019-01-09, John Doe <j...@d...com> wrote:
>>>>>
>>>>> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w
>>>>> wiadomości
>>>>> news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>>>>>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>>>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>>>>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>>>>>
>>>>>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>>>>>
>>>>>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start
>>>>>>> to
>>>>>>> float
>>>>>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do
>>>>>>> with
>>>>>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the
>>>>>>> cold
>>>>>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't
>>>>>>> break
>>>>>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>>>>>
>>>>>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na
>>>>>>> 100%.
>>>>>>
>>>>>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>>>>>
>>>>>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>>>>>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>>>>>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie
>>>>>> jest
>>>>>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj -
>>>>>> niektóre
>>>>>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>>>>>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>>>>>> środek.
>>>>>>
>>>>>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>>>>>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>>>>>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>>>>>
>>>>>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>>>>>
>>>>> Ja to zrozumiałam śladowo
>>>>
>>>> Oj tak.
>>>>
>>>>> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
>>>>
>>>> Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
>>>> ?
>>
>> Uprasza się
>
> Stokrotkę
>
>> o właściwe cytowanie.
>
> Przyłączam się.
O jakie cytowanie idzie?
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
|