Data: 2019-01-11 06:09:09
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2019-01-09, John Doe <j...@d...com> wrote:
>>>
>>> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
>>> news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>>>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>>>
>>>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>>>
>>>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>>>>> float
>>>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>>>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>>>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>>>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>>>
>>>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>>>>
>>>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>>>
>>>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>>>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>>>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
>>>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
>>>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>>>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>>>> środek.
>>>>
>>>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>>>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>>>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>>>
>>>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>>>
>>> Ja to zrozumiałam śladowo
>>
>> Oj tak.
>>
>>> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
>>
>> Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
>> ?
Uprasza się o właściwe cytowanie.
--
Marcin
|