Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeds.phibee-telecom.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed9.news.xs4all.nl!85.1
2.16.69.MISMATCH!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.cambrium
usenet.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx13.ams1.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me> <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
<5c349b84$0$485$65785112@news.neostrada.pl>
<5c3514d8$0$524$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@v...com>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 48
Message-ID: <VxVZD.47663$0O1.45958@fx13.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Jan 2019 05:09:09 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Fri, 11 Jan 2019 05:09:09 GMT
X-Received-Bytes: 2831
X-Received-Body-CRC: 1445691921
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381724
Ukryj nagłówki
On 2019-01-09, John Doe <j...@d...com> wrote:
>>>
>>> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
>>> news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>>>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>>>
>>>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>>>
>>>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>>>>> float
>>>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>>>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>>>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>>>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>>>
>>>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>>>>
>>>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>>>
>>>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>>>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>>>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
>>>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
>>>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>>>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>>>> środek.
>>>>
>>>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>>>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>>>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>>>
>>>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>>>
>>> Ja to zrozumiałam śladowo
>>
>> Oj tak.
>>
>>> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
>>
>> Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
>> ?
Uprasza się o właściwe cytowanie.
--
Marcin
|