Data: 2013-11-06 11:29:59
Temat: Re: Chleb razowy
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2013-11-06 09:04, obywatel Robson uprzejmie donosi:
> W dniu 2013-11-06 09:02, Qrczak pisze:
>> Dnia 2013-11-06 08:48, obywatel Robson uprzejmie donosi:
>>> Witam.
>>> Temat wędzonek, kiełbas i serów (szczególnie koryciński, który
>>> uwielbiam) mam już opanowany. Przyszła pora na chleb. Poratujecie
>>> sprawdzonym przepisem? Nie mam maszyny do wypieku, tylko piekarnik.
>>
>> "Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól,
>> trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo
>> cierpliwości."
>> http://www.chleb.info.pl/
>
> Sprawdzałeś któreś z tych przepisów?
Na początku służyły jako wskazówkę a obecnie - za inspirację.
Własną recepturę, wypracowaną przez kilka lat, trudno mi ująć w gramowe
ramy, bo wyrabiam ilości duże (jeden wypiek to ok. 5 bochenków) i raczej
na oko.
>> Czy to ma być chleb pszenny czy żytni?
>> Czy na drożdżach czy też na zakwasie?
>
> Żytni, na czym - nie wiem. Jaka różnica? chyba najlepiej wypróbować ;)
Żytni najlepiej na zakwasie. Zakwas można samemu "wyhodować".
Ewentualnie dostać od kogoś (może Ci się przyda zakwasowa mapa Polski:
http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.
html )
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
|