Data: 2013-11-06 18:45:55
Temat: Re: Chleb razowy
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2013-11-06 17:55, obywatel Maciej Bojko uprzejmie donosi:
> On Wed, 6 Nov 2013 11:23:34 +0000 (UTC), piecia aka dracorp
> <i...@w...eu> wrote:
>> Dnia Wed, 06 Nov 2013 11:29:59 +0100, Qrczak napisał(a):
>>
>> A jest jakaś większa różnica jeśli zakwas wyhodujemy na drożdżach
>> piekarniczych a nie dzikich?
>> Aktualnie mam zakwas z dzikich drożdży ale na początku zrobiłem ze
>> zwykłymi drożdżami ale mi spleśniał.
>> A gdyby pójść dalej i użyć drożdży winnych? Bo chyba nawet takie były
>> początki wypieku chleba.
>
> E... że co? Zakwas... na drożdżach? Ależ wodzu, co wódz? Mąka żytnia i
> woda z kranu. Dokarmiać raz dziennie, mieszać dwa razy dziennie,
> repeat until zakwas.
> Zakwas na drożdżach? Tygrys w Afryce?...
Zakwas zawiera drożdże, dzikie drożdże. Tygrys w Afryce więc.
Tyle że dla mnie sztuką dla sztuki jest szczepienie 'jakąś dziką
drożdżą' mąki.
A drożdżą winną to już zwłaszcza.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
|