Data: 2013-11-06 20:55:18
Temat: Re: Chleb razowy
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-11-06 18:45, Qrczak pisze:
> Dnia 2013-11-06 17:55, obywatel Maciej Bojko uprzejmie donosi:
>> On Wed, 6 Nov 2013 11:23:34 +0000 (UTC), piecia aka dracorp
>> <i...@w...eu> wrote:
>>> Dnia Wed, 06 Nov 2013 11:29:59 +0100, Qrczak napisał(a):
>>>
>>> A jest jakaś większa różnica jeśli zakwas wyhodujemy na drożdżach
>>> piekarniczych a nie dzikich?
>>> Aktualnie mam zakwas z dzikich drożdży ale na początku zrobiłem ze
>>> zwykłymi drożdżami ale mi spleśniał.
>>> A gdyby pójść dalej i użyć drożdży winnych? Bo chyba nawet takie były
>>> początki wypieku chleba.
>>
>> E... że co? Zakwas... na drożdżach? Ależ wodzu, co wódz? Mąka żytnia i
>> woda z kranu. Dokarmiać raz dziennie, mieszać dwa razy dziennie,
>> repeat until zakwas.
>> Zakwas na drożdżach? Tygrys w Afryce?...
>
> Zakwas zawiera drożdże, dzikie drożdże. Tygrys w Afryce więc.
> Tyle że dla mnie sztuką dla sztuki jest szczepienie 'jakąś dziką
> drożdżą' mąki.
> A drożdżą winną to już zwłaszcza.
A mnie się wydaje, że piecia zakwas pomylił z zaczynem. Bo chyba nie po
to robi się samemu zakwas, żeby do niego jakiegoś obcego napędzacza dodawać?
Ewa
|