Data: 2013-11-07 22:39:06
Temat: Re: Chleb razowy
Od: piecia aka dracorp <i...@w...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 07 Nov 2013 16:11:40 +0100, anhin napisał(a):
> a, bo fermentacja to w ogóle nie taka prosta sprawa, a fermentacja
> złożona, polegająca na synergicznym działaniu enzymów od różnych (i to
> kompletnie różnych,jak bakterie mlekowe i drożdże) drobnoustrojów w
> mocno skomplikowanym środowisku to już w ogóle. O ile wiem, jest spora
> literatura na temat różnych metod fermentacji przemysłowej (mlekowej,
> octowej, a zwłaszcza spirytusowej ;-)) ale dla domorosłego piekarza
> żaden z niej pożytek :-( Nie potrafię Ci doradzić żadnej książki na ten
> temat, ale też myślę, że wystarczy solidna praktyka zamiast teorii ;-)
Tylko że bez teorii to mogę się kręcić wokół rozwiązania i w ogóle do
niego nie dojść lub po jakimś czasie. To nie jest żadna wiedza
ezoteryczna. Podstawy teorii tylko mi pomogą a potem to i tak na pewno
będę robił wg. własnego widzimisię.
Na razie robię to wszystko po omacku, wg. jakiś przepisów. A że w
większości w przepisach jest napisane żeby zrobić tak ale bez żadnego
wytłumaczenia to po prostu ich nie trawię.
Dzisiaj zacznę chleb dwu fazowy. Rano dorzucę mąkę i zobaczę co z tego
wyjdzie.
W pierwszej fazie tylko mąka żytnia razowa, później inna.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
|