Data: 2013-11-14 23:22:07
Temat: Re: Chleb razowy
Od: piecia aka dracorp <i...@w...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 07 Nov 2013 21:39:06 +0000, piecia aka dracorp napisał(a):
> Dzisiaj zacznę chleb dwu fazowy. Rano dorzucę mąkę i zobaczę co z tego
> wyjdzie.
> W pierwszej fazie tylko mąka żytnia razowa, później inna.
Dzisiaj znowu wypiekłem chleb jednak zrezygnowałem z dwóch faz. Ostatnio
robiłem w dwóch etapach. Efekt w sumie ten sam. Po prostu chyba mam
składniki w proporcjach które mi odpowiadają tj. 6 szklanek mąki (w tym
3szkl. żytniej razowej, 1 ziemniaczanej, 1 pszennej 500-tki, 1 orkiszowej
razowej) i 2 szklanki wody. Plus oczywiście zakwas, tak około
1-2szklanek. Około 4h (średnio) czekania na wyrośnięcie chleba (w temp.
pokojowej) a potem 30min w piekarniku w 180°C plus 10min w wyłączonym
piekarniku. I wychodzi w sam raz. Aczkolwiek dalej będę eksperymentował z
mąkami ale pozostawię proporcje mąka woda.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
|