Data: 2013-11-15 13:40:39
Temat: Re: Chleb razowy
Od: anhin <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A dlaczego by nie komentować? W wakacje będąc na rowerze w Guciowie obok
> Zwierzyńca kupiłem chleb razowy żytni który miał dodane ziemniaki plus
> kwaśne mleko. Był bardzo dobry.
przyjmuję do wiadomości ale nie kwestionując Twoich spostrzeżeń, ośmielę
się subiektywnie i bez głębszych uzasadnień twierdzić, że bez tych
ziemniaków byłby chyba lepszy
>
> Ja dodałem ostatnio i przedostatnio mąki ziemniaczanej i chleb był przez
> to troszkę inny i lepiej trzymał wilgoć w sobie.
>
>
no właśnie. Czy mąka ziemniaczana dodatnio wpływa na smak to kwestia do
dyskusji (de gustibus ;-)) ale na pewno fatalnie wpływa na trwałość.
Chleb na czystej mące żytniej wytrzymuje miesiące, jeśli nie lata i robi
się coraz smaczniejszy, o ule się nie zeschnie. Chleb z mąką
ziemniaczaną jest mniej więcej tak samo trwały jak te z supermarketu.
Ale może ta zatrzymana wilgoć to jest jakaś zaleta...
|