Data: 2013-11-06 22:59:01
Temat: Re: Chleb razowy
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-11-06 22:26, piecia aka dracorp pisze:
> Dnia Wed, 06 Nov 2013 20:55:18 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> A mnie się wydaje, że piecia zakwas pomylił z zaczynem. Bo chyba nie po
>> to robi się samemu zakwas, żeby do niego jakiegoś obcego napędzacza
>> dodawać?
> Nie, chodziło mi o zakwas. W końcu w nim też zachodzi fermentacja.
Dlatego właśnie nie rozumiem Twojego pytania:
"A jest jakaś większa różnica jeśli zakwas wyhodujemy na drożdżach
piekarniczych a nie dzikich?"
Bo, o ile się orientuję, "hodowanie" zakwasu polega przecież na doprowadzeniu do
samoistnego ukiśnięcia (fermentacji) mąki, a nie na dodawaniu innych drożdży.
> Zaczynu zazwyczaj nie robię ale muszę poeksperymentować z innymi
> przepisami na chleb i dopasować do siebie. Po prostu pomijam fazę
> zaczynu, tylko po prostu czekam kilka godzin na wyrośnięcie chleba.
> Zazwyczaj wówczas łapie odpowiedni kwaskowaty posmak.
> Przy okazji, jak pierwszy raz robiłem zakwas to na wierzchu zrobił
> się "kożuszek": http://goo.gl/TKlV7y
Chodzi o ten biały nalot? Ciekawe, może się jakieś nieplanowane grzyby
przypałętały?
Ewa
|