Data: 2013-11-06 17:55:06
Temat: Re: Chleb razowy
Od: Maciej Bojko <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 6 Nov 2013 11:23:34 +0000 (UTC), piecia aka dracorp
<i...@w...eu> wrote:
>Dnia Wed, 06 Nov 2013 11:29:59 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>A jest jakaś większa różnica jeśli zakwas wyhodujemy na drożdżach
>piekarniczych a nie dzikich?
>Aktualnie mam zakwas z dzikich drożdży ale na początku zrobiłem ze
>zwykłymi drożdżami ale mi spleśniał.
>A gdyby pójść dalej i użyć drożdży winnych? Bo chyba nawet takie były
>początki wypieku chleba.
E... że co? Zakwas... na drożdżach? Ależ wodzu, co wódz? Mąka żytnia i
woda z kranu. Dokarmiać raz dziennie, mieszać dwa razy dziennie,
repeat until zakwas.
Zakwas na drożdżach? Tygrys w Afryce?...
--
Maciej Bójko
|