Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha " <c...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto i wielko?ś blachy
Date: Sat, 23 Dec 2006 20:12:34 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <emk2ji$a2g$1@inews.gazeta.pl>
References: <emjgpa$rkj$1@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
<emjnve$1ki$1@inews.gazeta.pl> <emjv1h$3ue$2@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010188035.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1166904754 10320 172.20.26.241 (23 Dec 2006 20:12:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Dec 2006 20:12:34 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: chello084010188035.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286628
Ukryj nagłówki
Max <k...@i...pl> napisał(a):
> Ania tez tak uwazam, ale czy wielkosc blachy moze miec wplyw na to czy
> jest zakalec czy nie ?
> Czy jest na to jakies logiczne wytlumaczenie ?
Proszę, napisz jeszcze raz - czy wychodzi klasyczny zakalec - czyli
niedopieczona, półsurowa, sparzona klucha, czy na odwrót - wyschnięta deska.
Moim zdaniem, jeśli wszystko z ciastem jest ok. - to przy dużej
blasze "powinna" ci wyjść deska.
A wytłumaczenie - pewnie, że jest. Murzynek piecze się dość długo, bo jest
ciastem ciężkim i tłustym. Im większa powierzchnia parowania - tym szybciej
utraci wilgoć, ale to wcale nie znaczy, że będzie dopieczony. To tak, jak z
jajecznicą - im mniej jajek, tym mniejsza patelnia. W przeciwnym razie
rozmażesz ją po patelni i nie zdążysz zauważyć, jak już wyschnie :-) W wielu
przepisach podawana jest wielkość blachy dostosowana do ilości ciasta.
Jeszcze jedna możliwość przyszła mi do głowy - jakość proszku do pieczenia.
Czy może był przechowywany dłuższy czas w napoczętym opakowaniu albo w zbyt
wysokiej temperaturze?
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|