Data: 2006-12-23 15:18:41
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Max wrote:
> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
>
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
> pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
> duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
> rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
>
>
> Apropo ciasta to Murzynek:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
>
> pozdrawiam
>
> MAX
Nie ubijaj piany osobno, raczej wszystkie skladniki razem. To powinno
zmniejszyc zakalec. Rowniez uzyj maslo, zamiast margaryny. A tak na
boku, ciasto nie powinno sie tak bardzo kurczyc. Gdy tylko zacznie
odchodzic od blachy, powinno byc upieczone.
A probowales inne przepisy na murzynek?
MB
|