Data: 2006-12-23 18:21:32
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: BBjk <b...@Q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Max napisał(a):
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
> pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
> duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
> rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
Zagrzej tylko masło (nie margarynę) z wodą + kakao. Żółtka ubij z połową
cukru na białą pianę, jak wystygnie masa z kakao, zmiksuj je z nią i
mąką + proszkiem. Resztę cukru ubij z białkami na sztywno. Pianę z
białek delikatnie wmieszaj na końcu, jak przy biszkopcie lub serniku,
łyżką, nie mikserem. Powinno się udać. Błąd polega imho na jednoczesnym
wmiksowaniu piany z białek.
--
pa, BBjk
|