Data: 2006-12-23 16:46:27
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: "IP" <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Max" <k...@i...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:emjgpa$rkj$1@news.onet.pl...
> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
>
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz pod
> uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc duzej
> blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo rosnie
> jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
>
>
> Apropo ciasta to Murzynek:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
>
> pozdrawiam
>
> MAX
W tym przepisie jest, ze po dodaniu ubitych bialek, wszystko zmiksowac.
To jest blad, po dodaniu piany z ubitych bialek nalezy delikatnie wymieszac
, to ogolna zasada, wtedy ciasto jest pulchne.
Ilona
|