Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin3!g
oblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!un
t-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Cielęcina
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <5673cf48$0$658$65785112@news.neostrada.pl>
<mcvomqjzpuw4$.k4iyuqvsp98x$.dlg@40tude.net>
<567420e2$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Fri, 18 Dec 2015 18:16:45 +0100
Message-ID: <1atf62x3glj21$.fg943y4pgw8c$.dlg@40tude.net>
Lines: 37
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.157.243
X-Trace: 1450458996 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 685 83.31.157.243:9152
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:368483
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 18 Dec 2015 16:06:15 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-12-18 o 15:04, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 18 Dec 2015 10:18:05 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> Jakie eleganckie danie można przygotować z cielęciny, konkretnie z
>>> ładnego chudego kawałka udźca (80dag), ale dość płaskiego. Zwykle z
>>> cielęciny robię potrawkę, a chciałabym coś bardziej odświętnego. Jakieś
>>> pomysły?
>> Rozetnij wzdłuż włókien, ale nie do końca, tak, aby można było rozłożyć
>> mięso jak książkę. Rozbij na desce, aby płat mięsa wyrównał grubość i
>> powiększył się, a następnie przyrządź roladę wg pasującego Ci przepisu
>> (radzę zesznurować bawełnianym sznurkiem po zwinięciu - sznurek kupisz w
>> sklepach z tzw mydłem i powidłem albo wędliniarskich, możesz też użyć
>> grubej nici bawełnianej, ale to będzie trudniejsze):
>> https://www.google.pl/search?q=rolada+ciel%C4%99ca&i
e=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=fRF0VvyYDoSyswHnyprABA
>>
>>
>
> Roladę też brałam pod uwagę. O, taką np.:
> http://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/rolada-cielec
a,117657.html
>
> Choć ta na zdjęciu bardziej mi indyka przypomina niż cielęcinę.
>
Cielęcina to bardzo jasne mięso po upieczeniu, więc kolorem może
przypominać indyka, ale na pewno nie konsystencją ani smakiem. Poza tym
warto rozbić mięso tłuczkiem - rzadko się o tym wspomina w przepisach, a to
znacznie poprawia delikatność oraz plastyczność mięsa do rolady.
--
XL
O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
zostanie należycie wyjaśniona!
Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
|