Data: 2015-12-18 18:16:45
Temat: Re: Cielęcina
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 18 Dec 2015 16:06:15 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-12-18 o 15:04, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 18 Dec 2015 10:18:05 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> Jakie eleganckie danie można przygotować z cielęciny, konkretnie z
>>> ładnego chudego kawałka udźca (80dag), ale dość płaskiego. Zwykle z
>>> cielęciny robię potrawkę, a chciałabym coś bardziej odświętnego. Jakieś
>>> pomysły?
>> Rozetnij wzdłuż włókien, ale nie do końca, tak, aby można było rozłożyć
>> mięso jak książkę. Rozbij na desce, aby płat mięsa wyrównał grubość i
>> powiększył się, a następnie przyrządź roladę wg pasującego Ci przepisu
>> (radzę zesznurować bawełnianym sznurkiem po zwinięciu - sznurek kupisz w
>> sklepach z tzw mydłem i powidłem albo wędliniarskich, możesz też użyć
>> grubej nici bawełnianej, ale to będzie trudniejsze):
>> https://www.google.pl/search?q=rolada+ciel%C4%99ca&i
e=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=fRF0VvyYDoSyswHnyprABA
>>
>>
>
> Roladę też brałam pod uwagę. O, taką np.:
> http://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/rolada-cielec
a,117657.html
>
> Choć ta na zdjęciu bardziej mi indyka przypomina niż cielęcinę.
>
Cielęcina to bardzo jasne mięso po upieczeniu, więc kolorem może
przypominać indyka, ale na pewno nie konsystencją ani smakiem. Poza tym
warto rozbić mięso tłuczkiem - rzadko się o tym wspomina w przepisach, a to
znacznie poprawia delikatność oraz plastyczność mięsa do rolady.
--
XL
O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
zostanie należycie wyjaśniona!
Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
|