Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!news.samoylyk.net!aioe.org!zVD8+50y/UkhI+2XLWfRSw.user.46.165.242.91.POSTED!n
ot-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Wed, 28 Dec 2022 09:07:09 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <togtfc$1pht$2@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org> <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
<tnpk32$1nhp$2@gioia.aioe.org> <tnplm5$g1d$1@gioia.aioe.org>
<tnqb2k$13m7$1@gioia.aioe.org> <to41d8$175h$2@gioia.aioe.org>
<to4c93$2rt$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="58941";
posting-host="zVD8+50y/UkhI+2XLWfRSw.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.6.1
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383701
Ukryj nagłówki
W dniu 23.12.2022 o 15:00, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 23.12.2022 o 11:54, trybun pisze:
>> W dniu 19.12.2022 o 19:38, XL pisze:
>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>>>>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc
>>>>>>>>> przejść do
>>>>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>>>>> zupełności
>>>>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>>>>> jajek z
>>>>>>>> mięsem.
>>>>>>>>
>>>>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały
>>>>>>> czy nie
>>>>>>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem,
>>>>>>> cebulą i
>>>>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>>>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>>>>> szt. na
>>>>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>>>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości
>>>>>> pieczywa,
>>>>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>>>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>>>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>>>>> sucha, a
>>>>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>>>>> kleista,
>>>>>> nierozdzielająca się
>>>>>> na kawałeczki i cząstki.
>>>>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>>>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>>>>> stronę i
>>>>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>>>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego
>>>>>> zrobić dość
>>>>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i
>>>>>> wkładać je do
>>>>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z
>>>>>> kratką.
>>>>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody,
>>>>>> zapobiegając
>>>>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>>>>
>>>>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>>>>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody
>>>>> gazowanej.
>>>>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>>>>
>>>>>
>>>> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
>>>> Bez buły są suche.
>>>>
>>>> Bez buły mogą być klopsy,
>>> Czyli smażę panierowane klopsy ?
>>>
>>>> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
>>> Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
>>>
>>>
>>>
>>
>> Osobista dygresja, sosy wymyślono po to aby maskować niedoskonałości
>> smaku potrawy głównej.
>>
>
> Coś w tym jest :)))
>
Jasne, sos wymyślono w czasach kiedy jeszcze nie było lodówek, a aromat
i zapach peklowanych mięs mógłby powalić nawet hienę.
|