Data: 2010-06-10 16:24:49
Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "E." <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
> U mnie tylko rydze i prawdziwki - marynowane. Suszone tylko prawdziwki.
> Kurek jest u nas trochę, gąsek jak na lekarstwo, podgrzybków u nas prawie
> nie ma, choć one są świetne też. Królują koźlarze, maślaki i prawdziwki, a
> że sąsiad chodzi nałogowo na grzyby, więc ja dostaję często całe kosze
> prawdziwków, gdy jego żona nie nadąża z przerabianiem.
>
Na Kaszubach głównie kurki, podgrzybki, rydze w porze grzybowej. Jak się
kończą zaczyna się pora gąskowa - gąsek szarych (choć i zielone się
trafiają) zatrzęsienie. Choć trzeba wiedzieć gdzie zbierac - kurki na
słonecznych górkach, gąski na młodniakach przez przecinką, rydze w
zagajnikach ;)
E.
|