Data: 2003-05-09 08:44:01
Temat: Re: Co jest z boczkiem?
Od: "anet" <a...@t...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kupuje wedzony boczek w dwoch miejscach: w supermarkecie lub na
> targowisku. Uzywam go zazwyczaj do podsmazania w celu dorzucenia do
> zupy czy kapuchy z grochem. No i zauwazylem, ze z boczku z
> supermarketu dobrze wytapia sie tluszcz, a boczek z targowiska
> pogrzany cos tam puszcza, ale ogolnie na patelni zostaje jakas taka
> substancja, ale tluszcz wytapia sie bardzo zle. Boczek z sm jest jakis
> twardszy i zwykle nieco tlustszy (ale nie jest to IMO) przyczyna
> roznicy. Boczek z targowiska jest miekki i lepiej wyglada, tzn. tak
> jak chyba powinien wygladac boczek wedzony ;--). No i pytanie: o co z
> tym chodzi?
>
> --
> Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
Wczoraj mialam ten sam problem, robilam fasolke po bretonsku, pierwszy raz,
wiec wedlug przepisu. W przepisie podaja boczek pokroic podsmazyc na
patelni, gdy wytopi sie tluszcz dodac posiekana cebule. Boczek prawie
spalilam i nie pojawilo sie ani grama tluszczu. Dodalam oleju, ale nie daje
mi to spokoju. Wiec podpisuje sie pod pytaniem: o co z tym chodzi?
Anet
|