Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co w chlebie piszczy?
Date: Tue, 27 Mar 2018 18:27:13 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 37
Message-ID: <f...@m...uni-berlin.de>
References: <5aba0ca0$0$998$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@m...uni-berlin.de>
<5aba19d8$0$1007$65785112@news.neostrada.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
Pyd2Yv7nGyohz2H+PXaAtwZ8Rk1Ov72FC5+zxMX/G6OnakbfdWDEz9z95E
Cancel-Lock: sha1:LBDIlFMloA/EcD6Z0u3vLfzwbG0=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.6.0
In-Reply-To: <5aba19d8$0$1007$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380431
Ukryj nagłówki
Am 27.03.2018 um 12:15 schrieb XL:
> Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> wrote:
>> Am 27.03.2018 um 11:19 schrieb XL:
>>> https://www.youtube.com/watch?v=AYYaAQkpR0s
>>> Gips!
>>> Ludzkie włosy i kacze pierze!
>> Apropos pieczywa:
>> czy może ktoś wie, gdzie w okolicy Słubic (+- 50km) jest jakaś piekarnia
>> z naprawdę dobrym pieczywem? Ostatnio przejeżdżałem przez Słubice i
>> kupiłem niby dobry chleb, ale smakował jak trociny i po 2 dniach nadawał
>> się na suchary.
>>
>
> Nie ma takich miejsc. Jeśli ktoś gdzieś sprzedaje ,,dobry prawdziwy chleb",
> to po prostu kłamie.
> Taki chleb ze względu na praco- i czasochłonną technologię musiałby
> kosztować tyle, że prawie nikt by go nie kupował. W efekcie nikt by się z
> produkcji takiego chleba nie mogł utrzymać.
> Niestety, pozostaje tylko pieczenie samodzielne.
> Ja nie piekę chleba stale, teraz raczej okazjonalnie. Nie te oczy ;-)
> Jednak staram się kupować chleb najbliższy ideałowi i jest nim chleb
> ,,Codzienny" oraz ,,Kielecki" - dostępne w sklepach PSS ,,Społem" w Kielcach i
> chyba tylko tu.
> Mozesz obejrzeć je tu:
> http://www.spolem.squaredesign.pl/site/?idArt=440&na
glowek=Piekarnia
> Ponadto polecam kieleckie ,,Piekiełko" - rodzinną firmę z przedwojennymi
> tradycjami:
> https://m.facebook.com/piekarniapiekielko/?locale2=p
l_PL
No to szkoda. Niestety do Kielc mi cholernie nie po drodze. Chyba jednak
egzystują jeszcze gdzieś piekarnie piekące w sposób tradycyjny. W domu
mogę sobie chleb upiec, ale jednak inaczej smakuje jak ten z prawdziwego
pieca chlebowego. Niech kosztuje 10zł za kg, albo i więcej, ale dobry ma
być!
Waldek
|