Data: 2013-04-16 13:46:20
Temat: Re: Co z tym cukrem?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 16 Apr 2013 00:32:24 +0200, iwanos napisał(a):
> zdradzisz mi przepis na ogórki na ostro?
OGÓRKI DIABELSKIE
2,5 kg ogórków
4 dość czubate łyżki soli
1,5 dużej główki czosnku
8 łyżek oleju
1,5 szkl. octu
2 łyżeczki chili
0,4 kg cukru + 0,1 kg miodu
ogórki skroić wg uznania na ćwiartki lub na 8 części
zasypać solą, odstawić na 6 godzin
po tym czasie odlać sok i wyrzucić, ogórki odsączyć na sicie, włożyć do
głębokiego garnka
posypać chili i posiekanym drobniutko czosnkiem
dokładnie wymieszać
zagotować ocet z cukrem, miodem i olejem i wrzącym płynem zalać ogórki
(uważać, może pryskać)
docisnąć talerzem aby ogórki nie wystawały, przykryć, odstawić na 12 godzin
włożyć dosyć ciasno w słoiki, zalać pozostałą zalewą octową uważając aby
nie
zatłuścić brzegów słoików (ew. wytrzeć je do sucha serwetką), zakręcić
mocno i wynieść do piwnicy.
UWAGI:
-----------
1) Żeby nie wiem jak kusiło "wewnętrzne przekonanie" - nie pasteryzować! Po
pasteryzacji będą to flaki, a nie ogórki. I smak zupełnie inny, jak
zwyczajne korniszony.
Pasteryzacja nie jest tu potrzebna, ponieważ ogórki pozbawione na wstępie
nadmiaru wody sa zagęszczone, a dodatkowo ocet, chilli, czosnek i cukier
oraz miód stanowią bardzo skuteczną mieszaninę konserwującą. Olej wypływa
na wierzch przetworu i dodatkowo go zabezpiecza.
Bez pasteryzacji ogórki wytrzymują przynajmniej rok, dłużej nie próbowałam,
bo już ich nie było :-D
2) Żeby nie wiem jak "wewnętrzne przekonanie" podpowiadało - nie dodawać
wody do zalewy! Powody jak wyżej.
Podana ilość octu i przypraw wniknie w ogórki wraz z olejem, ogórki będą
jędrne i wcale nie za bardzo octowe, mają być bowiem ostre i pikantne.
3) Jak ktoś chce mieć pasteryzowane zwyczajne mdłe konserwowe ogórasy z
wodą, to niech mi glowy o przepis na ostre ogórki nie zawraca. (Ta uwaga
nie do Ciebie, oczywiście, lecz ogólnie) :-)
--
XL
http://gosc.pl/doc/1520456.Na-1000-pedofilow-400-to-
geje-a-1-to-ksiadz
|