Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czubryca zielona Re: Czubryca zielona

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czubryca zielona

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer02.fr7!futter-mich.hig
hwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news
.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
ail
Subject: Re: Czubryca zielona
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <589a19aa$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589a3218$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589b2b41$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589b93f8$0$5144$65785112@news.neostrada.pl>
<589b982b$0$5150$65785112@news.neostrada.pl>
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Date: Thu, 9 Feb 2017 00:29:56 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.7.0
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <589b982b$0$5150$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 70
Message-ID: <589baa4b$0$5151$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-72-44-91.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1486596684 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5151 89.72.44.91:56081
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4891
X-Received-Body-CRC: 1137118265
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375662
Ukryj nagłówki

W dniu 2017-02-08 o 23:14, FEniks pisze:
> W dniu 08.02.2017 o 22:54, Animka pisze:
>> W dniu 2017-02-08 o 16:38, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> Pani Ewa napisała:
>>>
>>>>>> Ta, o której piszę, to mieszanka. Oczywiście z dominującą nutą
>>>>>> cząbru.
>>>>>> Poza tym są w mieszance cebula, czosnek, pietruszka, kozieradka,
>>>>>> sól.
>>>>> Sprawdziłem jak to z tymi gatunkami cząbru i z samą nazwą. Cząber ma
>>>>> być górski, tak piszą, wtedy czubryca najlepsza. Ludy świata
>>>>> rozmaicie
>>>>> na cząber mówią, ale to Bułgarzy owo ziółko nazywają "czubrycą". Nie
>>>>> musi być górska, może być ogrodowa. No jeszcze Macedończycy mają
>>>>> podobne
>>>>> słówko, czemu trudno się dziwić. Z tamtych kręgów dotarło do mnie
>>>>> nazywanie w ten sposób samej rośliny przyprawowej, choćby i świeża
>>>>> była.
>>>>> Można więc rzec, że to co Kotanyi sypie w torebkę i to co ja kupiłem
>>>>> w słoiku na targu w Warnie, to jest "cząber z dodatkiem przypraw".
>>>> Dla mnie samo zielsko to cząber, a po zmieszaniu z czymś - czubryca.
>>> Jednak Bułgarzy nie mają tego komfortu rozróżniania przy nazywaniu
>>> -- co chciałem odnotować. A przecież to oni dali światu czubrycę.
>>>
>>>> Jak się zorientowałam - czubryca może być zielona lub czerwona, co
>>>> pewnie zależy od tych dodatków. To, co Ty kupiłeś w Warnie, było
>>>> pewnie czubrycą czerwoną. Szkoda, że Kotanyi takiej nie ma (jeszcze).
>>> Zawsze można próbować coś samemu namieszać. W tym momencie powstaje
>>> pytanie: mieszać w słoiku, czy od razu w garze. Sytuacja przypomnina
>>> nieco tę, jaką mamy z curry. Ten proszek, który mamy w kuchni, jest
>>> wymysłem Anglików. Hindusi niczego takiego do gara nie sypią, curry
>>> jest u nich potrawą, która swój smak zawdzięcza wielu indywidualnym
>>> składnikom, świeżym i suszonym, które spotykają się ze sobą dopiero
>>> w kotle. Proszek curry jest próbą wyeksportowania indyjskich smaków
>>> poza miejsce pochodzenia. Takoż czubryca z torebki przynosi nam
>>> bałkański powiew tu, do naszych talerzy. I nie tak, że Bułgarzy
>>> cząbru w słoiku nie mieszają. Mieszają (choć nie zawsze dokładnie),
>>> ale i z niezmieszanej czubrycy to i owo uwarzą.
>>>
>>>>>> Kiedyś kupiłam kompozycję innego producenta i w ogóle nie miała
>>>>>> smaku ani aromatu, a ta jest świetna, polecam.
>>>>> Mam zamiar zrobić sernik na zimno. Nada się ta czubryca?
>>>> Jeśli sernik ma być na słono, to czemu by nie. Można
>>>> poeksperymentować.
>>> Nie musi być bardzo na słono. I nie muszę eksperymentować, by wiedzieć
>>> z praktyki, że cząber do sera jest wyborny. Z tym że zwykle ponad
>>> twarożki przedkładam coś nieco twardszego.
>>>
>>>>>> Albo dozować składniki według własnych upodobań. Też ciekawie.
>>>>> Bardzo ciekawie. Intruzje solne i papryczane miały miąższość
>>>>> niewielką
>>>>> i znajdowały się w słoiku na sporej głębokości. Eksplotacja tych
>>>>> zasobów
>>>>> metodą odkrywkową musiała być poprzedzona dłuższą konsumpcją czubrycy
>>>>> właściwej. Pozostają jeszcze metody głębinowe, ale do tego potrzeba
>>>>> specjalnej technologii.
>>>> Wystarczy łyżeczka. Chyba że słoik długi a wąski, wtedy rurka do
>>>> napojów.
>>> Baryłeczka była niewielka, ale gdy po brzegi napełniona, to nie sposób
>>> sięgnąć łyżeczką do samego dna.
>>>
>> Nie doceniałam Cię. Teraz wiem, że jesteś mistrzem :-)
>
> Master Chef.
Nie wiem czy występuje w TV w tym progranie, ale czytanie wypowiedzi
J.S. to POEZJA :-)

--
animka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.02 Pomidor
09.02 Jarosław Sokołowski
09.02 Jarosław Sokołowski
09.02 FEniks
09.02 FEniks
09.02 Jarosław Sokołowski
09.02 Qrczak
09.02 Qrczak
09.02 Qrczak
09.02 Qrczak
09.02 FEniks
10.02 Jarosław Sokołowski
08.03 Anai
09.03 FEniks
09.03 Anai
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.