Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer02.fr7!futter-mich.hig
hwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news
.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
ail
Subject: Re: Czubryca zielona
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <589a19aa$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589a3218$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589b2b41$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<589b93f8$0$5144$65785112@news.neostrada.pl>
<589b982b$0$5150$65785112@news.neostrada.pl>
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Date: Thu, 9 Feb 2017 00:29:56 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.7.0
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <589b982b$0$5150$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 70
Message-ID: <589baa4b$0$5151$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-72-44-91.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1486596684 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5151 89.72.44.91:56081
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4891
X-Received-Body-CRC: 1137118265
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375662
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-02-08 o 23:14, FEniks pisze:
> W dniu 08.02.2017 o 22:54, Animka pisze:
>> W dniu 2017-02-08 o 16:38, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> Pani Ewa napisała:
>>>
>>>>>> Ta, o której piszę, to mieszanka. Oczywiście z dominującą nutą
>>>>>> cząbru.
>>>>>> Poza tym są w mieszance cebula, czosnek, pietruszka, kozieradka,
>>>>>> sól.
>>>>> Sprawdziłem jak to z tymi gatunkami cząbru i z samą nazwą. Cząber ma
>>>>> być górski, tak piszą, wtedy czubryca najlepsza. Ludy świata
>>>>> rozmaicie
>>>>> na cząber mówią, ale to Bułgarzy owo ziółko nazywają "czubrycą". Nie
>>>>> musi być górska, może być ogrodowa. No jeszcze Macedończycy mają
>>>>> podobne
>>>>> słówko, czemu trudno się dziwić. Z tamtych kręgów dotarło do mnie
>>>>> nazywanie w ten sposób samej rośliny przyprawowej, choćby i świeża
>>>>> była.
>>>>> Można więc rzec, że to co Kotanyi sypie w torebkę i to co ja kupiłem
>>>>> w słoiku na targu w Warnie, to jest "cząber z dodatkiem przypraw".
>>>> Dla mnie samo zielsko to cząber, a po zmieszaniu z czymś - czubryca.
>>> Jednak Bułgarzy nie mają tego komfortu rozróżniania przy nazywaniu
>>> -- co chciałem odnotować. A przecież to oni dali światu czubrycę.
>>>
>>>> Jak się zorientowałam - czubryca może być zielona lub czerwona, co
>>>> pewnie zależy od tych dodatków. To, co Ty kupiłeś w Warnie, było
>>>> pewnie czubrycą czerwoną. Szkoda, że Kotanyi takiej nie ma (jeszcze).
>>> Zawsze można próbować coś samemu namieszać. W tym momencie powstaje
>>> pytanie: mieszać w słoiku, czy od razu w garze. Sytuacja przypomnina
>>> nieco tę, jaką mamy z curry. Ten proszek, który mamy w kuchni, jest
>>> wymysłem Anglików. Hindusi niczego takiego do gara nie sypią, curry
>>> jest u nich potrawą, która swój smak zawdzięcza wielu indywidualnym
>>> składnikom, świeżym i suszonym, które spotykają się ze sobą dopiero
>>> w kotle. Proszek curry jest próbą wyeksportowania indyjskich smaków
>>> poza miejsce pochodzenia. Takoż czubryca z torebki przynosi nam
>>> bałkański powiew tu, do naszych talerzy. I nie tak, że Bułgarzy
>>> cząbru w słoiku nie mieszają. Mieszają (choć nie zawsze dokładnie),
>>> ale i z niezmieszanej czubrycy to i owo uwarzą.
>>>
>>>>>> Kiedyś kupiłam kompozycję innego producenta i w ogóle nie miała
>>>>>> smaku ani aromatu, a ta jest świetna, polecam.
>>>>> Mam zamiar zrobić sernik na zimno. Nada się ta czubryca?
>>>> Jeśli sernik ma być na słono, to czemu by nie. Można
>>>> poeksperymentować.
>>> Nie musi być bardzo na słono. I nie muszę eksperymentować, by wiedzieć
>>> z praktyki, że cząber do sera jest wyborny. Z tym że zwykle ponad
>>> twarożki przedkładam coś nieco twardszego.
>>>
>>>>>> Albo dozować składniki według własnych upodobań. Też ciekawie.
>>>>> Bardzo ciekawie. Intruzje solne i papryczane miały miąższość
>>>>> niewielką
>>>>> i znajdowały się w słoiku na sporej głębokości. Eksplotacja tych
>>>>> zasobów
>>>>> metodą odkrywkową musiała być poprzedzona dłuższą konsumpcją czubrycy
>>>>> właściwej. Pozostają jeszcze metody głębinowe, ale do tego potrzeba
>>>>> specjalnej technologii.
>>>> Wystarczy łyżeczka. Chyba że słoik długi a wąski, wtedy rurka do
>>>> napojów.
>>> Baryłeczka była niewielka, ale gdy po brzegi napełniona, to nie sposób
>>> sięgnąć łyżeczką do samego dna.
>>>
>> Nie doceniałam Cię. Teraz wiem, że jesteś mistrzem :-)
>
> Master Chef.
Nie wiem czy występuje w TV w tym progranie, ale czytanie wypowiedzi
J.S. to POEZJA :-)
--
animka
|