Data: 2010-12-08 23:28:55
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 08 Dec 2010 22:59:46 +0100, E. napisał(a):
> witek J pisze:
>> It happens that Ikselka formulated :
>>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>>
>>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>>> mące.
>>>
>>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>>> EOT
>>
>> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www bez zrozumienia
>> tekstu.
>> Bez pozdrowień
>>
>>
> Dla niej gluten = białko.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
"Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w
ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa."
http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79371,51515
74.html
"Co uczula: gluten, czyli białko roślinne występujące w czterech
najpopularniejszych w Polsce zbożach - pszenicy, życie, owsie i
jęczmieniu."
http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/gluten.htm
"Gluten to białko roślinne znajdujące się w zbożach takich jak:
- pszenica (oraz jej mniej znane odmiany: durum, orkisz i kamut)
- żyto
- jęczmień
- owies"
http://www.medigo.pl/a,i,17758,z_daleka_od_glutenu
"Do wystąpienia celiakii potrzebny jest gluten. To białko znajdujące się
głównie w zbożach: pszenicy, jęczmieniu i życie."
http://www.cev.com.pl/gluten.html
"Gluten jest białkiem roślinnym, występującym w ziarnach czterech zbóż -
pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia."
Jeszcze? Czy już wystarczy?
> Zrozum - ona nauczycielem kiedyś była - wielu przedmiotów - matematyki,
> muzyki, plastyki, biologii pewnie też.
O glutenie uczono MNIE, nie JA. A teraz JA uczę Ciebie, z przyjemnością, bo
lubię swój zawód.
XL //tzn ona.
|