Data: 2012-04-16 11:54:34
Temat: Re: Debiuty
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 16 Kwi, 12:21, "Nixe" <n...@n...pl> wrote:
> Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w
wiadomościnews:bfb3159c-f640-4d62-aeb3-45bab182350f@
b14g2000vbz.googlegroups.com...
> On 16 Kwi, 11:15, "Nixe" <n...@n...pl> wrote:
>
> > My też soli używamy bardzo umiarkowanie, niemniej jednak w moim mniemaniu
> > naleśniki bez szczypty soli są po prostu jałowe i przez to niesmaczne.
> > Ta szczypta działa raczej jak placebo ;-)
>
> No właśnie nie. Raczej podkreśla smak.
> Kiedyś w pośpiechu nie dodałam soli i wszyscy się krzywili ;-)
> Z pieczywem jest to samo. Wydaje się, że jest całkowicie neutralne w smaku,
> a to nieprawda.
> Moja mama kiedyś upiekła chleb bez soli. Pachniał przepięknie, ale był
> jałowy jak wata.
Odrobina soli w potrawie (nawet słodkiej) pobudza zakończenia kubków
smakowych do odczuwania wszelkich innych smaków - może działa to na
zasadzie elektrolitycznej...
|