Data: 2007-07-10 16:53:54
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?
Od: "Tomasz Dryjanski" <T...@u...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ewa W" <e...@b...wroc.pl> wrote in message
news:f70cgr$3vl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No właśnie, jak w temacie...
> Dotyczy to wątróbki drobiowej, staram się dokładnie ją osączać po myciu,
> obtaczam w mące, ale to na nic. Smażenie to naprawdę hardcore:), strzela
> jak z armaty, nierzadko unosi się przy tym ciężka szklana pokrywa patelni!
> Wrzucanie wątróbki na rozgrzany tłuszcz, to wyższa szkoła jazdy -
> błyskawiczne nakrycie patelni i odskok na bezpieczną odległość:) Nie
> wspomnę, jak wygląda kuchenka po smażeniu...
> Czy jest na to jakaś rada?
Stawiałbym na rozrywanie tkanek miękkich przez gromadzącą się parę wodną.
Też znam ten ból... Może niższa temperatura smażenia? Bo przy duszeniu wcale
nie strzela.
T. D.
|