Data: 2005-05-06 18:54:40
Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Atunia wrote:
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>
>
>>1. Szparagi gotuje sie 10 minut maksimum (biale) i 6 minut maksimum
>>(zielone), odrobina soli i, ewentualnie, cukru.
>>Szparagi dluzej gotowane TWARDNIEJA
>>(na smierc).
>
>
> No dobrze, szparagi jem dopiero drugi sezon, więc znawcą nie jestem. Ale
> kupiłam po trasie z .de dwa kilo tego przysmaku, najwyższej klasy. I po
> gotowaniu przez 10 minut, to jeszcze surowizną pachniały, po 20 minutach były
> idealne. Białe, oczywiście. Więc sugeruję te "10 minut maksimum" tak czasem
> pomnożyć, jeśli towar gruby i świeżutki.
najlepiej szparagi gotować na sztorc, nogi w wodzie a główki nad wodą.
Są specjalne garnki do tego. Ale kupować garnek na miesiąc w roku?
> Atunia (czemu te szparagi się nie chcą obrać same?)
też nie wiem :-(
Waldek
|