Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Frytki
Date: Tue, 19 May 2009 18:53:20 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <guuo62$c11$1@inews.gazeta.pl>
References: <gutkvc$inb$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<gutuh2$hc9$1@inews.gazeta.pl> <guu2gr$5a4$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: adhe205.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1242752002 12321 79.184.160.205 (19 May 2009 16:53:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 May 2009 16:53:22 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <w...@n...onet.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:322367
Ukryj nagłówki
Władysław Łoś pisze:
>> "Wzorcowe frytki" są smażone na wołowym łoju, ale i inną, niż stosowana
>> u nas technologią,
>
> Ciekawe? Jaką?
Mówię o frytkach podawanych w restauracjach. Najpierw smaży się je w
niższej temperaturze, potem osącza z tłuszczu i dosmaża ponownie w
wyższej, bliskiej 200 stopni. U nas nie smażą tak w lokalach
gastronomicznych (w domach się zdarza coraz częściej), a produkt finalny
jest w porównaniu z belgijskim w naszych analogicznych knajpkach na ogół
paskudny. Pewnie też jest to "zasługa" ziemniaków. Podobne efekty są
przy porównaniu pizzy jedzonej we Włoszech z tą w naszych pizzeriach,
czy kołdunów podawanych na Litwie z serwowanymi u nas.
Bywają chlubne wyjątki.
> Wątpię. Według przekazów pommes souflees zostały wynalezione w 1837 r. w
> St. Germain, we Francji, w wyniku błędu popełnionego przy drugim
> smażeniu frytek. Więc frytki musiały być już znane wcześniej poza Belgią.
Niewykluczone. Francuzi utrzymują, że to oni wymyślili frytki, Belgowie,
że oni na wzór smażonych rybek. Jednak w Belgii stały się sztandarową
potrawą i serwowane tam są rzeczywiście smaczne.
Troszkę o historii i legendach frytkowych tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/French_fries ,
znacznie więcej we wspomnianym muzeum i w książkach Paula Ilegemsa, jego
twórcy.
--
BBjk, pozdrawiam
|