Data: 2002-12-09 04:40:16
Temat: Re: Galaretki - plusy i minusy
Od: "Jan Werbiński" <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na_wirtualnej_polsce.pl> napisał w wiadomości
news:13399-1039082919@213.17.142.197...
>
> Użytkownik Jan Werbiński <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:asmsff$1pe$...@n...tpi.pl...
> > Zróżnicowane. Pełnowartościowe, zawierające wszystkie nioezbędne
aminokwasy
> > jest np w mięsie, mleku i jajach. Roślinne natomiast też jest OK ale nie
> > może być jedynym, należy je uzupełniać pełnowartościowym.
>
> Aminokwasy egzogenne (mg/g)
>
> TRY | THR | ISO | LEU | LYS | MET+CYS | PHE+TYR | VAL
>
> Ideał 11 35 42 70 51 26
73 48
>
> soja 13 49 44 74 61 27
83 46
jestem uczulony
> fasola azuki 10 34 49 84 75 20
83 51
w warzywniaku nie znają
> ziemniak 16 36 40 59 60 29
81 56
za dużo węglowodanów
> mleko ludzkie 16 48 57 97 70 40
101 53
A gdzie to mozna kupić?
> mleko krowie 14 45 60 97 79 34
96 66
OK.
> jajka 16 49 62 87 67 56
97 72
Też OK.
> ryż 11 44 39 72 39 44
94 61
kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w którym
ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
> pszenica 12 29 53 78 25 30
101 49
kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w którym
ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
> owies 13 35 42 83 45 57
84 61
kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w którym
ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
>
> A taraz Jasiu, jak robi piesek? ;)
>
> pozdrawiam Chaciur
Z produktów, które dodałeś do mojej wypowiedzi praktycznie żaden oprócz soi
nie nadaje się jako źródło pełnowartościowego białka w typowej diecie.
Użycie dowolnego z nich jako głównego źródła białka spowoduje olbrzymi
nadmiar węglowodanów, kalorii oraz tycie.
jw
>
>
>
>
|