Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazet
a.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Galaretki - plusy i minusy
Date: Mon, 9 Dec 2002 10:19:36 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 64
Message-ID: <at1n8r$mhp$1@news.gazeta.pl>
References: <asa7kn$i97$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
<asalsa$bkv$1@news.onet.pl> <asb1rt$9d6$1@news.tpi.pl>
<asb7co$7vp$1@foka.acn.pl> <asb966$1hb$1@news.tpi.pl>
<asbaqa$a13$1@foka.acn.pl> <asbbr2$jhr$1@news.tpi.pl>
<asbdu4$bk6$1@foka.acn.pl> <asbgtn$j72$1@news.onet.pl>
<ascqi3$esj$1@foka.acn.pl> <asmsff$1pe$1@news.tpi.pl>
<1...@2...17.142.197> <at16vn$j06$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: amiga.ha.pwr.wroc.pl
X-Trace: news.gazeta.pl 1039425627 23097 156.17.238.12 (9 Dec 2002 09:20:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Dec 2002 09:20:27 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-User: marcin-ka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:12586
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl> napisał w
wiadomości news:at16vn$j06$1@news.tpi.pl...
> > Aminokwasy egzogenne (mg/g)
> >
> > TRY | THR | ISO | LEU | LYS | MET+CYS | PHE+TYR | VAL
> >
> > mleko krowie 14 45 60 97 79 34
> 96 66
>
> OK.
3.3% bialka. Ta ilosc wg Ciebie ma znaczenie?
> > jajka 16 49 62 87 67 56
> 97 72
>
> Też OK.
12.5% bialka.
> > ryż 11 44 39 72 39 44
> 94 61
>
> kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w którym
> ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
Brazowy, dlugoziarnisty niegotowany to 8% bialka i 77% weglowodanow.
Ugotowany odpowiednio 2.6% i 23%.
> > pszenica 12 29 53 78 25 30
> 101 49
>
> kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w którym
> ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
Pszenica durum niegotowana to 13.7% i 71%.
Dla lepszego obrazu:
Surowa, chudziutka wolowinka (5% tluszczu) to raptem 21.5% bialka, niechuda
(25% tluszczcu) to juz tylko 15.8%. Piersi kurczaka (tez surowe, bez skorki)
to 23% bialka. Suche ziarno soi to 36.5%, wspomniana fasolka adzuki 20%,
odmiana kidney to 23.5%, podobnie biala, jak rowniez soczewica.
> Z produktów, które dodałeś do mojej wypowiedzi praktycznie żaden oprócz
soi
> nie nadaje się jako źródło pełnowartościowego białka w typowej diecie.
> Użycie dowolnego z nich jako głównego źródła białka spowoduje olbrzymi
> nadmiar węglowodanów, kalorii oraz tycie.
Zjadajac na obiad woreczek 100g brazowego ryzu i 100g gotowanych
straczkowych, dostarczysz sobie ponad 30 gram pelnowartosciowego bialka i
jakies 130 gram weglowodanow, co przeklada sie na nieco ponad 500 kcal.
Bialka masz praktycznie polowe dziennego zapotrzebowania, a kalorii jedynie
1/4, jesli mowimy o zdrowym, doroslym osobniku z typowa, umiarkowana
aktywnoscia fizyczna. Gdzie ten nadmiar kalorii, gdzie to tycie?
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|