Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Chaciur" <gchat@na_wirtualnej_polsce.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Galaretki - plusy i minusy
Date: Mon, 9 Dec 2002 10:48:14 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 71
Message-ID: <8...@2...17.142.197>
References: <asa7kn$i97$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
<asalsa$bkv$1@news.onet.pl> <asb1rt$9d6$1@news.tpi.pl>
<asb7co$7vp$1@foka.acn.pl> <asb966$1hb$1@news.tpi.pl>
<asbaqa$a13$1@foka.acn.pl> <asbbr2$jhr$1@news.tpi.pl>
<asbdu4$bk6$1@foka.acn.pl> <asbgtn$j72$1@news.onet.pl>
<ascqi3$esj$1@foka.acn.pl> <asmsff$1pe$1@news.tpi.pl>
<1...@2...17.142.197> <at16vn$j06$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.142.197
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1039427402 8882 213.17.142.197 (9 Dec 2002 09:50:02
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Dec 2002 09:50:02 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Subject: Odp: Galaretki - plusy i minusy
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:12587
Ukryj nagłówki
Użytkownik Jan Werbiński <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:at16vn$j06$...@n...tpi.pl...
> > soja 13 49 44 74 61 27
> 83 46
>
> jestem uczulony
Tu nie chodzi o Ciebie Jasiu.
Kwestią jest czy białko roślinne jest 'niepełne'.
> > fasola azuki 10 34 49 84 75 20
> 83 51
>
> w warzywniaku nie znają
'dostępna tylko w dobrych warzywniakach'
> > ziemniak 16 36 40 59 60 29
> 81 56
>
> za dużo węglowodanów
musze Ci przypomnieć że tematem jest
niewiedza o białku roślinnym
np. Leszek uważa że białka roślinnego nie należy nawet wliczać
do bilansu - prawda Leszku?
> > pszenica 12 29 53 78 25 30
> 101 49
>
> kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w którym
> ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
13,68 % białka, wszystkie aminokwasy egzogenne
> > owies 13 35 42 83 45 57
> 84 61
>
> kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w którym
> ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
16,89 % białka, wszystkie aminokwasy egzogenne
> Z produktów, które dodałeś do mojej wypowiedzi praktycznie żaden oprócz soi
> nie nadaje się jako źródło pełnowartościowego białka w typowej diecie.
> Użycie dowolnego z nich jako głównego źródła białka spowoduje olbrzymi
> nadmiar węglowodanów, kalorii oraz tycie.
;) Oj Jasiu Jasiu jak Ty się potrafisz namęczyć byle tylko
nie przyznać się do błędu.
Zniechęcasz mnie trochę swoim podejściem
ale i tak Ci napiszę:
"W 1985 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) publikowała takie dane:
56g białka dziennie dla 75 kilogramowego mężczyzny
48g białka dziennie dla 64 kilogramowej kobiety
Zalecenia Brytyjskiego Departamentu Zdrowia i Opieki
Społecznej (DHSS) są odrobinę wyższe, 68g dla mężczyzn
i 54g dla kobiet. Obydwie organizacje zalecają
spożywać 10% dziennej energii w postaci białka.
Raport NACNE zaleca 11%."
Jeśli z jakiś względów (np moda) ludzie chcą spożywać
więcej białka, również mogą go sobie dostarczyć za
pomocą produktów roślinnych: soczewica 28%,
soja 36%,orzechy ziemne 25,8%, pistacje 21%,
migdały 21%, nasiona słonecznika 23%, dyni 24%...
pozdrawiam Chaciur
|