Data: 2020-11-13 13:38:23
Temat: Re: Garnek
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 13.11.2020 o 12:50, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Ja też jakoś wolę sery szwajcarskie, bałkańskie czy inne górskie od
>>> takich na przykład holenderskich. Nie zastanawiałem się wcześniej,
>>> czy to obiektywna ocena, czy siła sugestii -- bo jak krowa żyjąca
>>> w depresji może dać dobre mleko?
>> Jeśli Gouda czy Edam Cię nie przekonują, to na pewno Old Amsterdam
>> będzie dobrym dowodem, że depresja krowom służy.
> Gouda i Edam nie przekonują ani trochę. Te inne, łącznie z wymienionym,
> są dowodem, że i z depresji można podnieść się nieco wyżej. Ale jednak
> Gouda z Edamem stanowią większość.
A jednak te ostatnie bardzo się upowszechniły, przynajmniej u nas.
> Kiedyś była tu dyskusja na temat tego, skąd w wielu krajach wymyślne
> sery i wyrafinowanne wędliny, a w kuchni polskiej takich fanaberyj
> brak. Stawiałem tezę, że tam to wszystko z biedy i okresów niedostatku,
> a u nas jadła zawsze było w bród. Jeśli w każdej chwili można się udać
> do pobliskiego lasu by zadźgać tam sarnę czy jelenia, to się nie myśli
> o sposobie takiego konserwowania miąs, by przetrwały nawet lata.
Myśmy w tym czasie wypracowali kiszonki i pierniki dojrzewające.
>
> Holender wiedzie żywot spokojny, wsadza te cebulki tulipanów do ziemi,
> goudą zagryzie i dobrze mu z tym. Czasem tylko trafi się jakiś latający,
> co go gna mo morzach i oceanach -- dla niego te trwałe Old Amsterdamy.
Old Amsterdam w niczym nie ustępuje Manchego czy Parmezanowi moim
zdaniem. Oczywiście każdy z nich ma swoją specyfikę, ale ten sam poziom
wykwintności.
>
>> A mleko smakuje lepiej?
> Lepiej, ale z innego powodu. W dokumentach certyfikacyjnych jest też
> użycie dojarki z rurociągiem, która gwarantuje, że mleko w trakcie
> dojenia ani przez chwilę nie będzie miało styku z powietrzem.
> Faktycznie, próbowałem (a mleka nieprzetworzonego nie lubię) -- ma
> ono smak neutralny, nie "trąci oborą" jak "mleko od baby".
W takim razie wielce prawdopodobne jest, że mleko od zwykłej krowy -
wydojonej właśnie tam - smakowałoby tak samo.
> Podobno
> mleko ma wielką zdolność przejmowania zapachów
To pewne. Mleko to świetna pożywka dla bakterii.
Ewa
|