Data: 2017-11-14 07:15:41
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .11.2017 o 00:35 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .11.2017 o 22:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>>
>>>> Nie wiem, co jest kluczowe w marcińskich rogalach. Czy samo nadzienie,
>>>> czy ciasto?
>>>
>>> Mąka, drożdże i cukier. LOL
>>
>> Po co wprowadzasz jakieś swoje wyobrażenia?
>
> Oczywiście, pominęłam inne, równie niepowtarzalne składniki. LOL
Jak zwykle - nie dopowiesz, pominiesz, zracjonalizujesz, wielki balon*...
>
>>
>> Tu receptura:
>> http://cechcukiernikowipiekarzy.pl/images/receptura.
pdf
>>
>> Więcej (także posiadacze certyfikatu):
>> http://cechcukiernikowipiekarzy.pl/rogal-swietomarci
nski.htm
>
> Daj spokój, czym chcesz mnie tutaj zaskoczyć? Drożdżowym ciastem z
> makiem?
:O
Gdzieżbym śmiał, Ikselka wie przecież wszystko (patrz *), informuję resztę
tłuszczy, która zabawnie snuje swoje przemyślenia :)
>
>>
>> Z przykrością stwierdzam, że rogal świętomarciński jest produkowany na
>> margarynie!
>
> I z okruchów cukierniczych - czym by one być nie miały...
O sztucznych aromatach oczywiście nie wspominasz z czystego obrzydzenia :)
>
>> Ale to chyba nie jest warunek sine qua non.
>>
>
> Masła chyba przepis nie dopuszcza. Nie byłyby poznańskie :-|
Cukiernicy wprowadzają swoje autorskie modyfikacje, o czym w dokumencie.
Którego oczywiście nie czytałaś ("bo czym cię może tutaj zaskoczyć") - tak
łatwiej "dyskutować".
--
Trefniś
|