Data: 2017-11-14 11:03:49
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .11.2017 o 10:22 XL <i...@g...pl> pisze:
> Nie interesuje mnie tzw. ,,autorstwo" cukiernicze - z zasady nie kupuję
> tych
> ,,odkryć". Wystarczy, że znam ofertę producentów tzw. dodatków
> piekarskich,
> (niegdyś linkowałam), aby tzw. cukiernie i wszelkie ich wytwory omijać z
> daleka - niezależnie od tego, jak głośno krzyczą o ,,naturalności" i
> ,,tradycyjności" używanych tam składników.
>
W przypadku certyfikowanych rogali świętomarcińskich ta tradycja jest dość
pokrętna.
Cukiernicy nie kryją, że pierwotna wersja nadzienia była wykonywana na
bazie miału migdałowego (czyli blisko obermusu, albo marcepanu). Dopiero
braki rynkowe w okresie PRL spowodowały zastąpienie migdałów białym
makiem, dla zachowania wyglądu.
Ta margaryna to pewnie też pokomunistyczny atawizm.
Tradycyjne rogale na św. Marcina były z pewnością z masłem, oraz migdałami
zamiast białego maku.
--
Trefniś
|