Data: 2017-11-14 08:46:40
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 14.11.2017 o 07:15, Trefniś pisze:
> W dniu .11.2017 o 00:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .11.2017 o 22:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>>>
>>>>> Nie wiem, co jest kluczowe w marcińskich rogalach. Czy samo
>>>>> nadzienie,
>>>>> czy ciasto?
>>>>
>>>> Mąka, drożdże i cukier. LOL
>>>
>>> Po co wprowadzasz jakieś swoje wyobrażenia?
>>
>> Oczywiście, pominęłam inne, równie niepowtarzalne składniki. LOL
>
> Jak zwykle - nie dopowiesz, pominiesz, zracjonalizujesz, wielki balon*...
>
>
>>
>>>
>>> Tu receptura:
>>> http://cechcukiernikowipiekarzy.pl/images/receptura.
pdf
>>>
>>> Więcej (także posiadacze certyfikatu):
>>> http://cechcukiernikowipiekarzy.pl/rogal-swietomarci
nski.htm
>>
>> Daj spokój, czym chcesz mnie tutaj zaskoczyć? Drożdżowym ciastem z
>> makiem?
>
> :O
> Gdzieżbym śmiał, Ikselka wie przecież wszystko (patrz *), informuję
> resztę tłuszczy, która zabawnie snuje swoje przemyślenia :)
>
>
>
>>
>>>
>>> Z przykrością stwierdzam, że rogal świętomarciński jest produkowany na
>>> margarynie!
>>
>> I z okruchów cukierniczych - czym by one być nie miały...
>
> O sztucznych aromatach oczywiście nie wspominasz z czystego
> obrzydzenia :)
>
>>
>>> Ale to chyba nie jest warunek sine qua non.
>>>
>>
>> Masła chyba przepis nie dopuszcza. Nie byłyby poznańskie :-|
>
> Cukiernicy wprowadzają swoje autorskie modyfikacje, o czym w
> dokumencie. Którego oczywiście nie czytałaś ("bo czym cię może tutaj
> zaskoczyć") - tak łatwiej "dyskutować".
>
>
Z przykrością stwierdzam, że każde ciasto jest zaledwie i tylko
mieszaniną tłuszczu, jaj, mąki i cukru. Z niewielkimi autorskimi
modyfikacjami. Jakiż ten świat ubogi i smutny!
Ewa
|