Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gęsie pipki Re: Gęsie pipki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gęsie pipki



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.nask
.org.pl!news.unit0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futte
r-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-e
xc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED
!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:drIWsrJ46rdX+VxAWI5zIF5aMFk=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a0da9e9$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Gęsie pipki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <o...@t...home>
<5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
Date: 16 Nov 2017 15:08:25 GMT
Lines: 68
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.143.37
X-Trace: 1510844905 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5159 79.185.143.37:58998
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 794785360
X-Received-Bytes: 3538
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379547
Ukryj nagłówki

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .11.2017 o 12:52 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> Cześć!
>>>
>>> Oczywiście potrawa "kosher":
>>>
>>> https://smaker.pl/przepis-gesie-zoladki-gesie-pipki,
28607,jacula1.html
>>>
>>> Kiedyś wykonałem w wersji z programu Makłowicza (bardzo podobna fo
>>> podlinkowanej).
>>> Dość smaczne
>>
>> Zrób to - poznasz prawdziwe walory kulinarne gęsich żołądków (i nie
>> tylko):
>> https://www.salon24.pl/u/tanie-gotowanie/520891,konf
itowane-zoladki-gesie
>>
>> Robiłam już wiele razy. Także spore partie wekuję. Mąż zabiera na ryby
>> albo
>> ofiarowuję bliskim w prezencie. Już obrosły legendą :-))
>> M A S E Ł K O.
>> P O E Z J A.
>> D E L I C J E.
>>
>>
>> PS. Podpowiedź: świeże żołądki gęsie, połówki, idealnie oczyszczone i
>> równiutko ułożone na tackach po 6 lub 8 sztuk (jakiś czas temu kupowałam,
>> to liczby nie pomnę) oraz gęsi tłuszcz mrożony w porcjach a'1kg
>> znajdziesz
>> w Makro.
>> Tłuszcz rozmrażasz, rozluźniasz kawałki, opcjonalnie dodatkowo je
>> niedbale
>> rozdrabniasz - i podgrzewasz na małym ogniu, bez smażenia. Po kilkunastu
>> minutach wyjmujesz ,,skwarki" i możesz zaczynać konfitowanie.
>
> Podrzuciłem te pipki ze względu na wątek o cyckach gęsich :)
>
> Konfitowanie jest rewelacyjnym sposobem obróbki, produkty wychodzą
> rewelacyjne. Oczywiście, jeśli się do tego nadają.
> Istotne, że coraz rzadziej się u nas konfituje, choć to tradycyjny i
> częsty w staropolskiej kuchni proceder.

Coraz rzadziej, bo to nie jest FASTfud, z naciskiem na fast.
Ludzie sobie ekstra kuchnie urządzają, że aj-waj, cud na cudzie - po czym
najczęściej fastfudy w nich królują. Byle jak i byle szybko. I oszczędzają
gaz/prąd, bo kuchnia przerosła finanse.
A w konfitowaniu to czas się liczy. Tu się półgodziną nie da wykpić.

> Ponieważ przez te pipki nie zostałem powalony na kolana, przepis z twojego
> linku prawie na pewno będzie lepszy.

Prawie??
Gwarantuję, że jest po-wa-la-ją-cy!
I polecam to wekowanie - efekt na dłużej, na wynos i na zawołanie.
:-)

>
> A kto próbował frytek wstępnie "konfitowanych" przed zrumienieniem, ten
> docenia różnicę :)
>

Oczywiście! Bo są jedyne wg mnie prawdziwe frytki przecież. Tzw.
belgijskie.
http://m.beszamel.se.pl/ziemniaki/frytki-belgijskie-
przepis-na-chrupiaca-przekaske-idealna-na-party-w-ka
rnawale,1426/

--
XL

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.11 Trefniś
16.11 XL
16.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 Trefniś
17.11 Qrczak
17.11 Trefniś
18.11 XL
18.11 XL
18.11 Trefniś
18.11 XL
Ale mleko!
Ale jajo!
Ciasto rzadkie na naleśniki
Ciasto rzadkie na naleśniki
Kara za oszukiwanie na maśle
Boki zrywać po sobocie ?
Mój przysmak nad przysmaki :-)
Nowoczesne nie znaczy lepsze!
Przerywanie korzeniowych.
[OT] jak usunąć gluta?
Margaryny antycholesterolowe
Bitki wołowe
Co w foliowanych sałatach piszczy?
sok z buraków
Jaja z larwami w Auchanie
Kosiarka ręczna wrzecionowa - czy to ma sens?
Zabezpieczenie miejsc po cięciu.
Wieki ciemne.
Wolność słowa i jaskiniowcy
Dlaczego uważam Chrystusa za oszusta.
Kościelna metoda na władze absolutną.
Ale mleko!
Pijaczyna!
no to zaczynamy!
Ostatni wirus Umysłu usunięty.
Ostatni wirus Umysłu usunięty.
Ale jajo!
Ach, gdzież ten szampon???
Krytykantom RN.
Apel do Leo.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X