Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.n
ews.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Robot" <r...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5584fa20$0$2210$65785112@news.neostrada.pl>
<55853c3c$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Gotowana młoda kapusta
Date: Sat, 20 Jun 2015 13:10:06 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 36
Message-ID: <55854a05$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.85.4
X-Trace: 1434798597 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8373 79.191.85.4:47178
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364327
Ukryj nagłówki
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:55853c3c$0$8373$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2015-06-20 o 07:29, Robot pisze:
>> Szukam przepisu na gotowana młodą kapustę ze skwarkami.
>> Chodzi o jak najprostszy przepis, bez żadnych udziwnień
>> i dodatków. O takie przepisy teraz najtrudniej.
>> Co mam kupić i co kolejno zrobić.
>> Moje doświadczenie w gotowaniu jest minimalne, dlatego
>> proszę nie pisać, że np. coś mam dusić, bo nie wiem co to
>> znaczy.
>
> Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka z odrobiną wody (na tyle, żeby się
> kapusta nie przypaliła) i duś (to będzie duszenie, nie gotowanie) aż
> kapusta zmięknie, straci surowiznę. Rozpoznasz to m.in. po tym, że
> znacznie zmniejszy swoją objętość. Na patelni podsmaż boczek (czy co tam
> chcesz) na oleju, a potem dodaj to do kapusty. Całość przypraw solą,
> pieprzem, posiekanym świeżym koperkiem, odrobiną octu. Możesz zrobić też
> zasmażkę, albo po prostu dodać pół łyżki mąki rozbełtaną z odrobiną wody,
> żeby całość zagęścić, ale to nie jest konieczne. Tak mniej więcej bym to
> zrobiła. Duszenie powinno się zamknąć w 20 minutach. Najlepiej robić to w
> szerokim garnku, można nawet na głębokiej patelni, o ile się na niej
> surowa kapusta zmieści.
Ewo, bardzo Ci dziękuję.
Mam 3 pytania:
- poszatkowaną kapustę wrzucić do wrzątku czy do zimnej wody?
- czym się różni duszenie od gotowania - wielkością ognia, użyciem
przykrywki,
czymś innym?
- jaką kapustę kupić i ile, powiedzmy na początek na 2 porcje
Pozdrawiam
Robot
|