Data: 2015-06-20 12:11:13
Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-06-20 o 07:29, Robot pisze:
> Szukam przepisu na gotowana młodą kapustę ze skwarkami.
> Chodzi o jak najprostszy przepis, bez żadnych udziwnień
> i dodatków. O takie przepisy teraz najtrudniej.
> Co mam kupić i co kolejno zrobić.
> Moje doświadczenie w gotowaniu jest minimalne, dlatego
> proszę nie pisać, że np. coś mam dusić, bo nie wiem co to
> znaczy.
Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka z odrobiną wody (na tyle, żeby się
kapusta nie przypaliła) i duś (to będzie duszenie, nie gotowanie) aż
kapusta zmięknie, straci surowiznę. Rozpoznasz to m.in. po tym, że
znacznie zmniejszy swoją objętość. Na patelni podsmaż boczek (czy co tam
chcesz) na oleju, a potem dodaj to do kapusty. Całość przypraw solą,
pieprzem, posiekanym świeżym koperkiem, odrobiną octu. Możesz zrobić też
zasmażkę, albo po prostu dodać pół łyżki mąki rozbełtaną z odrobiną
wody, żeby całość zagęścić, ale to nie jest konieczne. Tak mniej więcej
bym to zrobiła. Duszenie powinno się zamknąć w 20 minutach. Najlepiej
robić to w szerokim garnku, można nawet na głębokiej patelni, o ile się
na niej surowa kapusta zmieści.
Ewa
|