Data: 2015-06-20 13:10:06
Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: "Robot" <r...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:55853c3c$0$8373$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2015-06-20 o 07:29, Robot pisze:
>> Szukam przepisu na gotowana młodą kapustę ze skwarkami.
>> Chodzi o jak najprostszy przepis, bez żadnych udziwnień
>> i dodatków. O takie przepisy teraz najtrudniej.
>> Co mam kupić i co kolejno zrobić.
>> Moje doświadczenie w gotowaniu jest minimalne, dlatego
>> proszę nie pisać, że np. coś mam dusić, bo nie wiem co to
>> znaczy.
>
> Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka z odrobiną wody (na tyle, żeby się
> kapusta nie przypaliła) i duś (to będzie duszenie, nie gotowanie) aż
> kapusta zmięknie, straci surowiznę. Rozpoznasz to m.in. po tym, że
> znacznie zmniejszy swoją objętość. Na patelni podsmaż boczek (czy co tam
> chcesz) na oleju, a potem dodaj to do kapusty. Całość przypraw solą,
> pieprzem, posiekanym świeżym koperkiem, odrobiną octu. Możesz zrobić też
> zasmażkę, albo po prostu dodać pół łyżki mąki rozbełtaną z odrobiną wody,
> żeby całość zagęścić, ale to nie jest konieczne. Tak mniej więcej bym to
> zrobiła. Duszenie powinno się zamknąć w 20 minutach. Najlepiej robić to w
> szerokim garnku, można nawet na głębokiej patelni, o ile się na niej
> surowa kapusta zmieści.
Ewo, bardzo Ci dziękuję.
Mam 3 pytania:
- poszatkowaną kapustę wrzucić do wrzątku czy do zimnej wody?
- czym się różni duszenie od gotowania - wielkością ognia, użyciem
przykrywki,
czymś innym?
- jaką kapustę kupić i ile, powiedzmy na początek na 2 porcje
Pozdrawiam
Robot
|