Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed7.news.xs4all.nl!feeder3.cambr
iumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!81.171.118.64.MISMATCH!peer04.fr7!news.highwinds
-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news
.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Gotowana młoda kapusta
References: <5584fa20$0$2210$65785112@news.neostrada.pl>
<55853c3c$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
<55854a05$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 20 Jun 2015 14:10:41 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 45
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1434802241 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27515 77.253.217.116:23655
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2858
X-Received-Body-CRC: 3852663416
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364331
Ukryj nagłówki
Robot napisał:
>> Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka z odrobiną wody (na tyle, żeby się
>> kapusta nie przypaliła) i duś (to będzie duszenie, nie gotowanie) aż
>> kapusta zmięknie, straci surowiznę. Rozpoznasz to m.in. po tym, że
>> znacznie zmniejszy swoją objętość. Na patelni podsmaż boczek (czy co
>> tam chcesz) na oleju, a potem dodaj to do kapusty. Całość przypraw
>> solą, pieprzem, posiekanym świeżym koperkiem, odrobiną octu. Możesz
>> zrobić też zasmażkę, albo po prostu dodać pół łyżki mąki rozbełtaną
>> z odrobiną wody, żeby całość zagęścić, ale to nie jest konieczne.
>> Tak mniej więcej bym to zrobiła. Duszenie powinno się zamknąć w 20
>> minutach. Najlepiej robić to w szerokim garnku, można nawet na
>> głębokiej patelni, o ile się na niej surowa kapusta zmieści.
>
> Ewo, bardzo Ci dziękuję.
>
> Mam 3 pytania:
> - poszatkowaną kapustę wrzucić do wrzątku czy do zimnej wody?
> - czym się różni duszenie od gotowania - wielkością ognia, użyciem
> przykrywki, czymś innym?
W przepisie w ogóle nie było mowy o *wrzucaniu do wody*, lecz do garnka.
Ta "odrobina", czyli na przykład milimetr na dnie, to tylko asekuracja.
Można wcale jej nie wlewać, jeśli kto ma wprawę i garnek dobry. Dusić
da się porządnie jeśli naczynie ma przykrycie dobre. Wtedy energii
trzeba dostarczać tyle tylko, by jej niewielki nadmiar powodował
*lekkie* wrzenie wody. Ciepło parowania wody jest duże, więc łatwo
ustabilizować tempoeraturę 100°C bez dużego jej odparowywania.
> - jaką kapustę kupić i ile, powiedzmy na początek na 2 porcje
Młoda kapusta podlega mechanice kwantowej -- sprzedają ją na główki,
mniej kupić się nie da. Mała główka na początku sezonu może być wręcz
za mała, ale teraz już są duże, więc dla dwóch osób będzie obfitość.
Jarek
PS
Ja dodaję kminek. Bez kminku w młodej kapuście czegoś mni brak.
--
Taka pustka. Taka pustka.
Po kapustce taka pustka.
Wziął kapustki kęsek w ustka
I już zimny trup.
|