Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Robot" <r...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5584fa20$0$2210$65785112@news.neostrada.pl>
<55853c3c$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
<55854a05$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Subject: Re: Gotowana młoda kapusta
Date: Sat, 20 Jun 2015 14:36:53 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 53
Message-ID: <55855e5d$0$27519$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.85.4
X-Trace: 1434803805 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27519 79.191.85.4:47889
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364334
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnmoam21.884.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Robot napisał:
>
>>> Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka z odrobiną wody (na tyle, żeby się
>>> kapusta nie przypaliła) i duś (to będzie duszenie, nie gotowanie) aż
>>> kapusta zmięknie, straci surowiznę. Rozpoznasz to m.in. po tym, że
>>> znacznie zmniejszy swoją objętość. Na patelni podsmaż boczek (czy co
>>> tam chcesz) na oleju, a potem dodaj to do kapusty. Całość przypraw
>>> solą, pieprzem, posiekanym świeżym koperkiem, odrobiną octu. Możesz
>>> zrobić też zasmażkę, albo po prostu dodać pół łyżki mąki rozbełtaną
>>> z odrobiną wody, żeby całość zagęścić, ale to nie jest konieczne.
>>> Tak mniej więcej bym to zrobiła. Duszenie powinno się zamknąć w 20
>>> minutach. Najlepiej robić to w szerokim garnku, można nawet na
>>> głębokiej patelni, o ile się na niej surowa kapusta zmieści.
>>
>> Ewo, bardzo Ci dziękuję.
>>
>> Mam 3 pytania:
>> - poszatkowaną kapustę wrzucić do wrzątku czy do zimnej wody?
>> - czym się różni duszenie od gotowania - wielkością ognia, użyciem
>> przykrywki, czymś innym?
>
> W przepisie w ogóle nie było mowy o *wrzucaniu do wody*, lecz do garnka.
> Ta "odrobina", czyli na przykład milimetr na dnie, to tylko asekuracja.
> Można wcale jej nie wlewać, jeśli kto ma wprawę i garnek dobry. Dusić
> da się porządnie jeśli naczynie ma przykrycie dobre. Wtedy energii
> trzeba dostarczać tyle tylko, by jej niewielki nadmiar powodował
> *lekkie* wrzenie wody. Ciepło parowania wody jest duże, więc łatwo
> ustabilizować tempoeraturę 100°C bez dużego jej odparowywania.
>
>> - jaką kapustę kupić i ile, powiedzmy na początek na 2 porcje
>
> Młoda kapusta podlega mechanice kwantowej -- sprzedają ją na główki,
> mniej kupić się nie da. Mała główka na początku sezonu może być wręcz
> za mała, ale teraz już są duże, więc dla dwóch osób będzie obfitość.
>
> Jarek
>
> PS
> Ja dodaję kminek. Bez kminku w młodej kapuście czegoś mni brak.
Jarku, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie sprawdzałem tego, ale czy w sprzedaży jest tylko jeden rodzaj młodej
kapusty?
I jeszcze jedno, gdy nadejdą zimowe dni, to czy kapustę kiszoną w postaci
gotowanej przygotowuje się tak samo?
Pozdrawiam
Robot
|