Data: 2011-08-02 15:27:26
Temat: Re: I jeszcze - kapusta - jak zrobić na zimę? (słoiki)
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Yarael Poof wrote:
> W dniu 02-08-2011 13:46, krys pisze:
>> Yarael Poof wrote:
>>
>>> Podzieli się ktoś jakimś sprawdzonym przepisem "małoskalowym"?
>>
>> Bierzesz 10 kg kapusty, 20 dkg soli niejodowanej, przesypujesz
>> poszatkowaną kapustę solą i czekasz, aż puści sok i zwiotczeje. Ubijasz w
>> słoikach wecka tak,żeby sok przykrył kapustę i żeby nie było powietrza,
>> czyli na maksa. Ja dokładam czosnek, ale przeważnie "na oko" i w beczce,
>> do słoików wystarczy średni ząbek. Słoiki zamykasz i zostawiasz na dzień,
>> dwa, w kuchni ( troche soku na pewno wykipi), potem wynosisz do piwnicy.
>> J.
>>
>>
> Hmmm a muszą być wecki?
Nie wiem, nie próbowałam w twistach. moze sie da, skoro ogórki się daje.
Może ktoś praktykuje i odpowie.
> Mam tylko twisty (ale nówki, żadnej rdzy). No i
> pytania - z 10kg kapusty ile litrów wyjdzie? Myślę o litrowych (w
> zasadzie 0,9...) słoikach.
Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo ja robie kapuste w beczce i mam proporcje
na dwa worki po 20 kg;-) Wychodzi beczka + 6 wecków:-)
> I ostatnie - czy taką kapustę to przemieszać
> z solą w jakieś misce i nakładać w słoiki?
Tak.
> PS A jak chrzanowa? Jakoś wiórki zrobić? Albo zetrzeć? Ile?
Do kapusty dodaje sie koper, czoesnek, marchew, licie laurowe, to pewnie
mozna dodac i chrzan. Ja tam robię czystą, tylko z antyseptycznym czosnkiem,
doprawiam przed przyrżadzenie według potrzeb.
J.
|