Data: 2011-08-02 12:27:45
Temat: Re: I jeszcze - kapusta - jak zrobić na zimę? (słoiki)
Od: Yarael Poof <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 02-08-2011 13:46, krys pisze:
> Yarael Poof wrote:
>
>> Podzieli się ktoś jakimś sprawdzonym przepisem "małoskalowym"?
>
> Bierzesz 10 kg kapusty, 20 dkg soli niejodowanej, przesypujesz poszatkowaną
> kapustę solą i czekasz, aż puści sok i zwiotczeje. Ubijasz w słoikach wecka
> tak,żeby sok przykrył kapustę i żeby nie było powietrza, czyli na maksa. Ja
> dokładam czosnek, ale przeważnie "na oko" i w beczce, do słoików wystarczy
> średni ząbek. Słoiki zamykasz i zostawiasz na dzień, dwa, w kuchni ( troche
> soku na pewno wykipi), potem wynosisz do piwnicy.
> J.
>
>
Hmmm a muszą być wecki? Mam tylko twisty (ale nówki, żadnej rdzy). No i
pytania - z 10kg kapusty ile litrów wyjdzie? Myślę o litrowych (w
zasadzie 0,9...) słoikach. I ostatnie - czy taką kapustę to przemieszać
z solą w jakieś misce i nakładać w słoiki? Czy dosypywać na każdy słoik?
Żeby jakoś to równo wyszło?
Maciej
PS A jak chrzanowa? Jakoś wiórki zrobić? Albo zetrzeć? Ile?
|